Zomerschool

Er komt een zomerschool! Leuk hè? Zomerschool! Daar spat de zon van af. Komt door al die o’s, elke o een zonnetje op zichzelf.

Ik zou er ooit het nodige voor over hebben gehad, voor een paar weken zomerschool. Niet dat ik me zo ontzettend vermaakte in die muffe lokalen. Ik keek alleen maar naar de klok. Wat kon die secondewijzer er soms toch lang over doen om zijn rondje te maken…

Verveelde ik me dan, in juli en augustus? Echt niet. In de kwekerij van mijn vader struikelde je over het werk en mijn vader was niet te beroerd om die schoffel zo vaak mogelijk voor je benen uit te steken. En ‘s zondags was ik vrij. Na de kerkgang tenminste.

Die twee weken extra school, die Elzendaal, Metameer en Merlet willen invoeren, waren mij goed uitgekomen. Ze zijn bedoeld om zwakke leerlingen dat duwtje te geven dat ze, al is het dan met de hakken, toch nog over de sloot gaan. Dan was ik toen misschien ook niet blijven zitten. Hoewel ik las dat je in die twee weken maar in twee vakken bijgespijkerd wordt. Dat was misschien niet voldoende geweest…

Ja, een mooi initiatief: zomerschool. Fijn dat de scholen de zwakke leerling willen helpen en willen voorkomen dat die met een ‘wat kan het mij het schelen-gevoel’ aan het Schaartven gaat liggen.

Beetje dom is het natuurlijk wel. Nu het er uitziet dat de aanwas van leerlingen minder wordt, kun je er beter voor zorgen dat elke leerling lánger op je school zit. Dat stelt de dag waarop de deuren van de school voor altijd op slot gaan nog even uit. Dus dan zou je het tegenovergestelde moeten doen: minder lesgeven zodat méér kinderen blijven zitten. Dus in plaats van een zomerschool, een langere vakantie… Dat klinkt nóg zonniger.

(De Gelderlander, 15 april 2015)