Biografie

Geurt Franzen.  Foto: Ed van Alem

Geurt Franzen (1958) woont in Boxmeer, is getrouwd en heeft drie dochters. Hij studeerde Nederlands (MO), Fotografie, PR & Voorlichting en Cultuurwetenschappen (propedeuse). Hij is in de journalistiek werkzaam sinds 1987 en vervulde daarin een groot aantal verschillende functies. Zo was hij behalve verslaggever ook eindredacteur binnen/buitenland, chef foto/beeldredactie, literatuurrecensent, tv-recensent en columnist voor regionaal dagblad De Gelderlander.

Sinds 1 mei 2015 is hij gevestigd als zelfstandig en onafhankelijk journalist en (tekst)schrijver.

Hij schrijft onder meer tweemaal per week de column ‘Dwarskijker’ in De Gelderlander (editie Maasland) en elke maandag een historische rubriek. Daarnaast schrijft hij over kunst voor het zaterdagmagazine FD Persoonlijk van Het Financieele Dagblad.

Geurt Franzen schrijft poëzie en proza sinds zijn 14e. In mei 2014 debuteerde hij met de roman Duiveldans. In hetzelfde jaar schreef hij de musical Carrousel die in 2016 driemaal is opgevoerd in Gennep. In oktober 2017 verscheen zijn tweede roman: Zeven dagen. In maart 2018 werd in Schouwburg Cuijk het muziektheaterstuk Cuijkse koek en sigaren opgevoerd waarvoor hij een deel van het script en alle liedjes schreef. In dat jaar vertaalde hij ook de kinderopera Wir bauen eine Stadt van Paul Hindemith (1931) in het Nederlands. De opera was een gezamenlijk project van Opera Zuid, Muziekschool Kumulus en de Limburgse Koorschool.

Hij werkt momenteel aan verschillende projecten, zoals zijn derde roman (werktitel: Ogentroost), de verhalenbundel Bodo’s Biecht en een bundeling van historische ‘criminele’ verhalen: De brute moord op Berend Tap. Op 24 november 2019 verschijnt het boek Tot Frontgebied Verklaard, waarin hij, met co-auteur Guido Siebers, de laatste oorlogsmaanden van Boxmeer e.o. beschrijft. Als songwriter is hij actief voor de band The Allyway waarin hij gitaar speelt. Hij is een bewonderaar van de liedteksten van Nobelprijswinnaar Bob Dylan en vertaalt, voor de ‘fun’, zijn favoriete Dylansongs in het Nederlands. Ook nummers van Neil Young krijgen in Nederlandse vertaling een eigen interpretatie.

Interview

Interview