Dwarskijker van woensdag 17 april 2024
Dat winkelcentrum De Kloostertuin in Boxmeer, in de huidige vorm, zijn beste tijd heeft gehad, ziet de consument ook. Dat er nu een plan is om alles op de schop te gooien, verbaast ook niet. Het ziet er nog best gezellig uit, zeker na de laatste renovatie, en de winkeliers die er nog zitten, doen hun best. Maar we zien de leegstand, merken het snelle verloop van winkels en trekken dezelfde conclusie als de middenstanders zelf: het moet anders.
Net zoals elders in Nederland geldt hier: het concept van overdekt winkelen is achterhaald. Daar komt bij dat in zijn hoogtijdagen De Kloostertuin altijd een goedlopende supermarkt als trekker had. Centra, Vendet, Jan Linders, Aldi… ze zorgden voor de broodnodige loop waar alle winkels van profiteerden.
Ze zijn verdwenen.
Waarom is overdekt winkelen niet meer populair? Omdat we vaker online winkelen, ja, daardoor zijn er minder fysieke winkels nodig. Maar volgens deskundigen speelt er ook iets anders. Mensen voelen zich helemaal niet zo prettig bij dat fenomeen uit de jaren ’70, ik vermoed overgewaaid uit de VS, dat officieel ‘functiescheiding’ heet. Alle winkels overdekt bij elkaar, dat klinkt efficiënt, wellicht zelfs gezellig, maar dat is het dus niet. En de vierkante meters zijn voor de middenstander onnodig duur.
We houden meer van variatie. Van leuke gevels boven schattige winkeltjes. Van multifunctionele winkelstraten, waar ook wordt gewoond en gewerkt en gerecreëerd, met groen, en ja, waar je bij die onverwachte bui giechelend een portiekje opzoekt of een schuilplaats vindt op een terrasje, dát is wat we willen. Het is een vreselijk modewoord: beleving. Maar dat is wel waar we naar hunkeren. Dus ja, het dak eraf!
Foto: De Kloostertuin in 1988, toen het nog deels niet overdekt was. Archieffoto: Ed van Alem