Dwarskijker van woensdag 10 januari 2023
Er vielen me twee dingen op in het bericht over populaire babynamen in de regio. Ten eerste dat in het Land van Cuijk ándere namen in de top 3 staan dan in de rest van Nederland. Ten tweede dat zowel in de Nederlandse als de Land van Cuijkse lijst alleen maar korte namen staan.
Jur, Sam en Guus zijn bij ons de namen die in 2023 het vaakst op geboortekaartjes van jongens werden afgedrukt. Ook bij de aankondigingen van de meisjes kozen de ouders voor korte namen: Mila, Tess en Luna.
Toen de katholieke kerk nog wat voorstelde, kregen kinderen meerdere, lange doopnamen. Om de band met de kerk te bestendigen, werd je naar een heilige genoemd en dat was niet zelden dezelfde naam als die van je opa of oma. In mijn geval was het niet anders. In de praktijk kreeg je een roepnaam, soms een koosnaam, ook weleens een scheldnaam. En die was kort.
Waarom houden we van korte namen? De website voor aanstaande moeders – jebentmama.nl – geeft het antwoord: omdat het nu eenmaal praktisch is. Dat kan ik beamen. Vooral als je de behoefte voelt je kind te corrigeren. Vroeger deden ouders dat met een ‘pedagogisch verantwoorde tik’, maar dat mag – gelukkig – niet meer. Stemverheffing mag nog wel. En dan werkt zo’n korte naam toch het beste: ‘JUR!’
De tweede reden die jebentmama.nl geeft, is deze: als de naam van je kind al kort is, zullen anderen de naam minder snel afkorten. Daardoor horen de ouders de zelfgekozen naam, waar hij en zij of hij en hij of zij en zij natuurlijk trots op zijn, vaker.
Een korte naam, aldus de mama-website, valt op de voorpagina van een krant ook beter op als je kind beroemd wordt. Tja. Je kunt maar ergens op voorbereid zijn: ‘Jur schaatst 500 m. in 33,5’.