Dwarskijker woensdag 12 april 2023
Gennepenaren zijn steeds meer gaan klagen bij de gemeente. De afgelopen jaren verdubbelde het aantal klachten. Waren het er in 2020 nog maar 10, het jaar daarop was dat twee keer zoveel en in 2022 waren het er al meer dan 40.
Veel van die klachten gaan over de buren. Die maken te veel herrie. Bij het verbouwen bijvoorbeeld. In bijna de helft van de gevallen meent de klager gezien te hebben dat een buurman of bedrijf in de buurt iets doet wat illegaal is.
Volgens psychologen is klagen niet verkeerd. Je geeft uiting aan een gevoel van ontevredenheid en dat is goed. Want je ontevredenheid opkroppen, dat is niet gezond. Dan word je een chagrijnige binnenvetter. En binnenvetters gaan eerder dood.
Klagen lucht dus op. Maar die opluchting is van korte duur als je vervolgens merkt dat er niets met die klacht wordt gedaan.
De laatste jaren zijn de klaagloketten van elke gemeente makkelijker te vinden. Je hoeft maar een mailtje te sturen, soms volstaat zelfs een appje. Dat zal er ook in Gennep de oorzaak van zijn dat er veel vaker wordt geklaagd. Probleem is alleen dat inwoners denken dat nu de klaagloketten makkelijker te bereiken zijn, de gemeente ook sneller of effectiever optreedt tegen de veroorzaker van de klacht. Dat is natuurlijk niet zo. Net als voorheen zal een gemeente zorgvuldig te werk moeten gaan. Je herrie makende buurman of -vrouw wordt echt niet eerder in de boeien gegooid.
Misschien werkt dat ouderwetse systeem nog het beste. Zelf aanbellen. Met een appeltaartje. ‘Hé buur. Schiet het een beetje op met de verbouwing? Aan het geluid te horen wel. Ik heb iets lekkers voor je gebakken. Kunnen we het bij een kopje koffie even hebben over jouw werktijden?’