Informatiepunt

Informatiepunt

BiblioPlus heeft informatiepunten geopend. Goede zaak. Dat je op de bieb terecht kunt met je vragen. Ik begrijp dat ze worden overspoeld met vragen over de corona-QR-code. Voorbeeld van een modern middel dat de overheid inzet om de samenleving in goede banen te leiden. Maar wel een digitaal trucje dat niet iedereen begrijpt.

Ze zeggen dat vooral ouderen ermee worstelen. Makkelijk excuus. Je kunt ook zeggen dat die systemen worden ontworpen door techkids die het vertikken om rekening te houden met de gebruikers. Dat geldt niet alleen voor het digitaal verkeer, overigens. Denk aan al die afgekeurde stembiljetten in maart. 

Niet alleen de overheid stuurt je soms een digitaal bos in zonder routekaart. Van de week schreef mijn ziektekostenverzekeraar een bedrag van mijn rekening. Ik ben best goed gekwalificeerd als digitale padvinder. Maar ik dwaal nog steeds rond in het bos dat ik via de app van de verzekeraar ben ingewandeld. Voor welke behandeling en aan wie ik nou precies dat bedrag heb betaald, al sla je me dood.

Vroeger kon je bellen. Nu moet je eerst langs een woud van FAQ’s. Staat je vraag er niet bij, mag je chatten met een computer. Leidt dat niet tot bevrediging, mag je mailen. Antwoord over twee weken. 

Tikkeltje vreemd is het dat we een overheid hebben die de regels zo moeilijk maakt dat er een extra loket nodig is om uit te leggen wat de overheid bedoelt. 

Mooie uitdaging voor de nieuwe gemeente Land van Cuijk. Ik las dat die nog zo’n honderd vacatures heeft. Ik zou zeggen: selecteer ambtenaren die regels en systemen kunnen ontwerpen die van a tot z te begrijpen zijn. 

Ik misgun BiblioPlus die bezoekers niet. Maar het is mooier als ze komen voor een boek. 

Previous post Genneps plastic
Next post Asielzoekers