Het LvC-effect

Het LvC-effect

Best sneu voor Stevensbeek. Dat Metameer op termijn verdwijnt. Dan is er straks helemaal geen reuring meer in het dorp, zegt een inwoonster van het dorp in deze krant. Ik vrees dat ze gelijk heeft. Ook de snackbar zal zijn beste tijd gehad hebben. Misschien moet die maar een frietkraam beginnen aan de Stationsweg in Boxmeer.  

Sneu, maar van de andere kant: dat is het lot van een dorp anno nu. Wat dat betreft heeft Stevensbeek nog een redelijke luxepositie gehad, met dat internaat en die middelbare school. Menig dorp van die omvang zal er jaloers op zijn geweest.

Dat de school verdwijnt, heeft ook te maken met het feit dat de middelbare scholen in het Land van Cuijk hun samenwerking gaan intensiveren. Jaren geleden deden ze nog aan touwtrekken, nu zijn ze zo verstandig om, met krimp en vergrijzing in het verschiet, de handen ineen te slaan. Ben wel benieuwd of het gaat lukken met dat voornemen om kids niet te ver te hoeven laten fietsen. 

Ik weet het niet zeker, maar ik vermoed dat de stap die de scholen nu zetten, het gevolg is van dezelfde stap die de vijf gemeenten op 1 januari zetten: één gemeente Land van Cuijk. Eén lokale overheid, één rector, lijkt me een recept voor efficiënt onderwijsbeleid. 

Ik denk dat het LvC-effect, zoals ik maar even noem, zich over meer geledingen zal uitspreiden. Ik las het opmerkelijke bericht dat het Cuijkse JVC en het Boxmeerse Olympia samen een meisjeselftal gaan opstarten. Wie had dat ooit durven dromen: Kuuk en Boksmèr in één team. Bravo. Laat de Kika’s en Liekes maar komen.

PS: Dat schoolgebouw in Stevensbeek dat leeg komt te staan… Ik weet wel iets wat weer wat reuring gaat opleveren, waar ook grote behoefte aan is: azc. 

Previous post Niet naar de rechter
Next post Weer los gaan