Beers of Vianen, waar school komt doet er niet toe

Beers of Vianen, waar school komt doet er niet toe

Na de kerken gaan nu ook de scholen in de dorpen dicht. Logisch: in vijftig jaar daalde het vruchtbaarheidscijfer – gemiddeld aantal kinderen dat een vrouw baart – van 3,12 naar 1,59. Dat hakt er in de dorpen in. 

De Grote Scholensluiter heeft nu De Akkerwinde in Vianen (1.280 inwoners) in het vizier en basisschool Dr. Jan de Quay in Beers (400 meer). Over één ding zijn ze het in de gemeente Cuijk, waar de dorpen onder vallen, eens: beide oude schoolgebouwen zijn óp, maar nieuwbouw in beide dorpen is onverstandig. Het plan is om één nieuwe school te bouwen, voor beide dorpen. 

Moet die in de grootste kern komen, Beers? Of in het kleinere Vianen? 

Ik ben minder benieuwd naar de uitkomst, als naar de argumenten die pleitbezorgers zullen aanvoeren. Ongetwijfeld zeggen die van Beers dat een school in het grootste dorp efficiënter is: minder verkeer want minder brengende ouders. Vianen brengt vast en zeker te berde dat in het dorp al zo weinig te doen is: een grotere school levert in ieder geval meer reuring op.

Dorpen schermen vaak met het argument van leefbaarheid: zonder school wordt het een dooie boel. Uit onderzoek blijkt dat dat wel meevalt. Een school verbindt meestal slechts de kinderen en de jonge ouders. Veel belangrijker is een gemeenschapshuis, zo blijkt. Want daar komt in principe iedereen, dus ook dat kwart ouderen.

Het maakt dus niet uit waar de school komt. En als ze er niet uitkomen? Dan maar geen nieuwe school. Van Beers naar de dichtstbijzijnde school in Cuijk is 10 minuten fietsen, vanaf Vianen 8. Die scholen zijn groter en vast en zeker ook kleurrijker. Je kunt niet vroeg genoeg ervaren dat andere kleurtjes en gewoontes een rijker mens van je maken. 

Bij de foto: Van Vianen naar Beers is net zo ver als naar Cuijk.

Previous post Tegenslag voor Grave bij de huldiging van Jan Hondong
Next post Laten we naar de zomervloed gaan kijken