Morgen

Door het azc in Overloon op 1 mei te sluiten heeft de raad van Boxmeer een probleem opgelost: geen overlast meer van jonge Noord-Afrikaanse boefjes die het azc als het rovershol van Ali Baba beschouwen. In Stevensbeek en Overloon kunnen ze binnenkort weer rustig slapen.

In de gemeenteraad zitten geen domme mensen. De raad weet heel goed dat hij met het oplossen van het probleem twee nieuwe heeft geschapen: voor de honderden van huis en haard verdrevenen die in Overloon werden en zouden worden opgevangen, moet elders in het land een plek worden gevonden. En een ander azc verkrijgt de aanzuigende werking als rovershol voor jonge gasten die weinig tot geen aanspraak maken op de vluchtelingenstatus. Want dat Overloon dichtgaat, betekent natuurlijk niet dat die jongens nu niet meer de Middellandse Zee oversteken.

Gelukkig zijn het anderen die de nieuwe problemen moeten oplossen. Ook de raadsleden kunnen rustig slapen. De luide stem uit Stevensbeek en Overloon houdt hen niet meer wakker.

Op dezelfde avond nam ook de raad van Mill en Sint Hubert een besluit. Hij ging akkoord met een burgerinitiatief uit Langenboom, een investering van 6,7 miljoen euro. Dat initiatief werd met luide stem gebracht en door de raad bleek in het geheel niet doof. Toch meen ik dat het schoorvoetend was dat de raad akkoord ging. Er schijnen nog wat losse financiële eindjes zijn. Misschien beseft de raad dat 6,7 miljoen vandaag, in een tijd waarin bouwmateriaal van de ene op de andere dag 30 procent duurder is, morgen zomaar een miljoentje meer is.

Maar ach… morgen is de nieuwe gemeente Land van Cuijk de baas. Morgen klinkt uit alle hoeken en gaten de luide stem van de kernendemocratie.

Previous post Kermis
Next post Tegenslag voor Grave bij de huldiging van Jan Hondong