Niemand zag de zwarte zwaan zwemmen

Dat alle zwanen wit zijn, hielden biologen eeuwenlang voor waar. Totdat op een dag in 1696 ontdekkingsreiziger Willem de Vlamingh in Australië een stel pikzwarte zwanen zag zwemmen. Sindsdien is de zwarte zwaan synoniem voor een gebeurtenis die we voor onmogelijk houden, maar tóch gebeurt. Beruchte zwarte zwanen van nu: Nine Eleven, de pandemie. 

Het komt waarschijnlijk doordat de Niers een kronkelig riviertje is. Daarom zag niemand die zwarte zwaan zwemmen waardoor het nieuwe Gennepse schoolgebouw, nog voordat die officieel opent, al te klein is. Met gevolg dat de speciale school, Mikado, er niet in kan. Het brede kindercentrum wordt minder breed. 

Heeft de aannemer zich vergist? Nee, de prognose van leerlingaantallen klopt niet. Maar een prognose is een voorspelling. En hoe goed je verrekijker ook is, de komst van zwarte zwanen voorspellen lukt nooit. Het leven houdt altijd een mate van onvoorspelbaarheid. 

Een van die zwarte zwanen op de Niers was de – voorlopige – mislukking van het passend onderwijs. Leerlingen die intensief begeleid werden in het speciaal onderwijs konden wel in de gewone klas, dacht men in 2014. Maar vorig jaar werd bekend dat driekwart van de ‘gewone’ leraren die extra hulp niet kan bieden. Passend onderwijs blijkt een zaak van lange adem. Dus stromen scholen als Mikado weer vol.

Een ander zwart zwaantje torste op zijn rug de kindertjes mee van asielzoekers. Ook niet voorzien.

Heeft prognoses maken eigenlijk wel zin? Je moet wel. Anders kun je niks meer bouwen. Als je maar accepteert dat achter elke bocht van de rivier een zwarte zwaan kan opduiken. En de oren openhouden: soms roept iemand dat ie een zwarte zwaan ziet, maar hoor je hem niet.