Gif

Het is een onooglijk stickertje. Het prijkt op een groot, geel parkeerbord van de tijdelijke GGD-prikpost in sporthal ’t Hoogkoor in Boxmeer. Op het smalle plakplaatje staat: ‘Covid-vaccinatie is gif.’ 

Ik dacht dat wappies hun domheid vooral op social media etaleerden, maar blijkbaar houden ze er inmiddels ook ‘old school’-methoden op na: stickers plakken. Deed ik als jonge knaap ook. Geen lantaarnpaal was veilig voor mijn stop-de-neutronenbom-stickers. Maar die waren ook nog eens mooi om aan te zien. Dit witte stickertje van anti-vaxxers, die niet zelden zelfs de pandemie ontkennen en de maatregelen negeren, ziet er niet uit. Hoe onooglijk ook, het maakt de boodschap niet minder verwerpelijk: het ding zelf verspreidt gif. Gif dat zich, vergelijkbaar met een virus, in het denken van die medeburgers heeft genesteld. Gif dat ze vervolgens onder hun medeburgers proberen te verspreiden: de domme gedachte dat je ziek wordt van een vaccin in plaats van dat het bescherming biedt tegen een virus dat wereldwijd dagelijks duizenden slachtoffers maakt. 

Mijn eerste gedachte was, toen ik dat stickertje zag: vanavond even langsgaan met een stanleymesje.

Vandaag vieren we de vrijheid. Ondanks het feit dat hoofdwappie Baudet ons wil doen geloven dat we die vrijheid zijn kwijtgeraakt door de corona-beschermingsmaatregelen, vieren we de vrijheid toch. Het is een zwaarbevochten vrijheid. Eén die zoveel levens heeft gekost dat het aantal coronadoden tot nu toe daar schril tegen afsteekt.

De vrijheid gaf ons onze stem terug. En met pijn in het hart zal ik die sticker ongemoeid laten. Dat uit sommige kelen een vals geluid klinkt, is de tol van een vrijheid die voor iedereen geldt.