Klein Dubai

Er zit weer schot in de plannen voor een vakantiepark bij Dommelsvoort aan de Kraaijenbergse Plassen. Daar moet een resort komen dat lijkt op het opgespoten Palm Island van Dubai. Vakantievieren aan het water, wie wil dat niet. Met een virus dat de wereld onveilig maakt, is vakantie in eigen land populairder dan ooit. Dus de vooruitzichten voor Klein Dubai zijn gunstig.
Ik schreef een kleine vijftien jaar geleden in deze krant al regelmatig over de ambitieuze plannen. Ik was lang niet de eerste. Het zijn inmiddels gepensioneerde collega’s van me die halverwege de jaren negentig van de vorige eeuw al over het vakantiepark repten. Goede wijn heeft tijd nodig, zullen we maar zeggen.
Vijftien jaar geleden zat een dassenfamilie de bouw van het vakantiepark in de weg. De dassen vertikten het om vrijwillig de burcht te verlaten en dus moest er diep in de buidel getast worden om elders een nieuw leef- en foerageergebied voor de familie aan te leggen. Onder zachte dwang zijn ze naar het Gassels Broek verhuisd.
Daarna was het de financiële crisis die het project vertraagde. En toen er eindelijk gebouwd kon worden, gingen initiatiefnemers en de gemeente rollebollend over straat en moest de rechter eraan te pas komen.
Het is natuurlijk niet vreemd dat omvangrijke projecten als deze – ze hebben het over 700 vakantiehuisjes – niet binnen een paar jaar kunnen worden gerealiseerd. Maar vakantiepark Dommelsvoort lijkt me wel een recordbreker. Heb veel respect voor bestuurders die vertrouwen houden in zo’n project. Dat er al 12 miljoen euro gemeentegeld in steekt, speelt natuurlijk mee. 12 miljoen, dat zijn ruim 14 duizend vierdaagse all inclusive reisjes naar het echte Dubai.