Loket

Moet in de gemeenten die na de herindeling niet meer bestaan nog een gemeenteloket openblijven? Twee partijen in Mill en Sint Hubert vinden van wel. Ze stellen dat hun inwoners straks hun nieuwe paspoort en rijbewijs niet in pakweg Oeffelt of Cuijk, maar gewoon in Mill moeten kunnen ophalen.
Burgemeester Antoine Walraven heeft zo zijn bedenkingen. Die stelt terecht dat de digitalisering zover is voortgeschreden dat een fysiek bezoek aan een gemeentehuis zo goed als niet meer nodig is. Als je overal loketjes openhoudt, alleen maar om ervoor te zorgen dat de inwoner twee keer in de tien jaar – want zolang zijn die documenten tegenwoordig geldig voor een volwassene tot 70 jaar – zijn papiertje kan komen ophalen, dan zet je gelijk al een streep door de eerste winst van de schaalvergroting. Want zo’n loket kost geld. Een werkplek voor minstens twee ambtenaren, licht en verwarming, bureaustoelen die voldoen aan NEN 1335, een Espressomachine en een coronaproof ventilatiesysteem.
Natuurlijk weten die Millse partijen, CDA en VKP, ook wel dat zo’n loket helemaal niet nodig is. Dat zo’n document echt wel veilig en efficiënt bij de inwoner terecht kan komen. Als ik een Apple iPhone 11 Pro ter waarde van 1.254,69 euro veilig en wel aan de deur afgeleverd kan krijgen, dan moet een paspoort ook lukken. Er landt straks gewoon een drone in mijn tuin. (Niet dat ik mij zo’n dure telefoon kan veroorloven.)
Ik snap de bezorgdheid van de politici wel. Nu de herindeling onherroepelijk is, daalt het besef in dat ze echt wat zelfstandigheid kwijtraken. Ze maken zich onnodig zorgen. Alles is nog mogelijk. Misschien komt het nieuwe raadhuis van Land van Cuijk wel in Mill.
Ja, lacht u maar…