Hutjemutje

In de anderhalvemetersamenleving is geen plaats voor Daags na de Tour. Rondebaas Pierre Hermans heeft met pijn in het hart moeten besluiten de Boxmeerse wielerronde te schrappen.
Door de oorspronkelijke datum was al een streep gezet toen de Tour de France, vanwege corona, naar september werd verzet. Toen leek het er al op dat de wielerronde een jaar moest overslaan. Kasteleins die al weken zonder inkomsten zaten maakten een digitale polonaise toen de ronde toch werd opgenomen in de wielerkalender. Hij zou daags na de verzette Tour verreden worden, maandag 21 september.
Nu is het toch weer anders: Pierre vreest dat we ook in september vanwege besmettingsgevaar niet schouder aan schouder achter de dranghekken kunnen staan. In een uitgelaten stemming in de kroeg de overwinning van Dumoulin vieren zit er ook niet in.
Zo worden een saai voorjaar en een zomer zonder uitspattingen gevolgd door een mistroostig najaar waarin we vooral thuis zitten. Hooguit met een handvol mensen in theater of bioscoop.
Heel even zag ik een Daags na de Tour zonder publiek voor me. Zoals her en der in het betaald voetbal: partijtje in een leeg stadion. Vorig jaar experimenteerden ze bij de ronde met live tv. Ik heb, staand op een terras met een glas in de hand, nog nooit zoveel meegekregen van de ronde. Hoefde voor het eerst niet te vragen wie gewonnen had.
Profrenners die hun rondjes rijden door de lege straten van Boxmeer? Misschien wordt het ooit de enige manier om nog een beetje wedstrijdfietsen te kunnen zien. Laten we er voorlopig vanuit gaan dat we volgend jaar allemaal een spuitje hebben gehad. Dat we de 46e Daags na de Tour beleven zoals het hoort, hutjemutje achter de hekken.

Foto: Ed van Alem