Plekjes

Het geheim van het Land van Cuijk ontrafelen en langzaam prijsgeven. Klinkt spannend. Het Regionaal Bureau Toerisme (RBT) wil op die manier toeristen naar de regio lokken. Heel slim om dat nu te doen, nu veel Nederlanders er nog voor passen om in het buitenland op vakantie te gaan. Ze kunnen wel zéggen dat je in een volgepakt vliegtuig geen corona krijgt, maar als het nou eens níet zo is? En krijg je het echte vakantiegevoel wel te pakken in een hotel in Alanya, met alles erop en eraan, als er verplichte looproutes zijn tussen zwembad en toilet en je door de mondkapjes van de obers niet kunt zien of ze glimlachen of misprijzend grijnzen terwijl ze je fooi met gehandschoende vingers van je tafeltje grissen?
Dan maar in Nederland op vakantie, dan maar naar het Land van Cuijk.
De verborgen plekjes die het RBT aan de toeristen van buiten wil prijsgeven, zijn voor u en mij niet zo heel erg geheim: de Maasheggen, het Oorlogsmuseum, Landgoed Tongelaar. Het RBT doet ook een oproep aan ons, bewoners van het Land van Cuijk. Of we nog verborgen plekjes weten die het waard zijn om ontdekt te worden door de toerist.
Probleem is natuurlijk dat zo’n verborgen plekje daarna geen verborgen plekje meer is. Ik ken wel wat van die zeldzame plekjes. Waar je het gezoem van A73 en A77 niet hoort. Waar je niet van de sokken wordt gereden door mountainbikers. Waar je niet van de wijs raakt door een teveel aan wandelpad- en fietsroutepijltjes. Maar wil ik die plekjes prijsgeven? De charme is nu juist dat je er niet op de hakken wordt getrapt.
Misschien volgend jaar. Als de rest van Nederland weer op Kos zit, aan de Cote d’Azur ligt bruin te bakken of in Alanya de kater wegdrinkt.