Reserveren

Ik ben niet zo’n waterrat. Dat het zwembad dicht was tijdens de corona-lockdown heeft me dus geen enkele pijn gedaan. Nu zijn de baden in Boxmeer, Cuijk, Gennep en Grave weer open. Maar je moet het wel heel erg gemist hebben om de gang naar het water weer te maken. Want het nieuwe normaal van een baantje trekken heeft tot nieuwe regels geleid. Dat je thuis je zwembroek al aan moet trekken, lijkt me het minste probleem. Wat ik dan weer inconsequent vind, is dat je je natte zwembroek na het plonzen wél in het kleedhokje mag uittrekken. Je kunt toch best een plastic zakje op je fietszadel of autostoel leggen?
Dat je thuis ook alvast moet plassen, kweenie… Vrees dat de badmeester al heel snel wat meer chloor in het zwemwater moet gaan gieten.
Je mag ook alleen maar baantjes trekken. Een ander kopje onder duwen, het enige waar ik tijdens mijn zeldzame bezoekjes aan een zwembad plezier aan beleef, mag niet. En je moet je zwemuurtje reserveren.
Reserveren ja, dat verdomde virus jaagt alle spontaniteit uit de samenleving. Zelfs voor het pilsje dat je vanaf tweede pinksterdag weer op het terras mag drinken, moet je je tevoren aanmelden. Gaan ze het borreluurtje letterlijk nemen? Mag je ook verlengen? Moet je je glas in één keer achteroverslaan als de klokke heit? En je bestelling, moet je die ook al van tevoren doorbellen?
Ik weet van theaters waar je vóór de voorstelling al moet aangeven wat je tijdens de pauze wil drinken. Dan staat je glaasje keurig klaar en het voorkomt wachtrijen. Maar ik krijg dan vóór de pauze weinig mee van de voorstelling. Zit de hele tijd te denken of ik toch niet beter een glas rode wijn had kunnen bestellen in plaats van dat biertje.