Wegwijs

Eerlijk gezegd stoor ik me niet meer aan dat bord Health Campus. Weet best dat daarmee het vertrouwde Maasziekenhuis wordt bedoeld. Maar voor wie voor het eerst in het Beugense ziekenhuis moet zijn, is het wellicht even zoeken. Health Campus?
Ik begrijp dus heel goed dat het Maasziekenhuis wil dat die Engelse term – die nergens op slaat, niet alleen omdat er geen woord Nederlands aan is, ook omdat ie ten onrechte veronderstelt dat op het Beugense industrieterrein een megagezondheidscomplex huist – wordt vervangen door de naam die al sinds jaar en dag wordt gebruikt voor het streekziekenhuis.
Ik las gisteren dat Rijkswaterstaat niet wil meewerken aan de aanschaf van nieuwe plakletters. Als het te duur is, dan kan ik dat billijken. Begrijpelijk dat je de hand op de knip houdt, nu ’s rijks schatkist leegloopt als een zojuist schoongemaakt doucheputje in een studentenhuis. Maar het schijnt een principekwestie te zijn. Omdat Rijkswaterstaat op borden die naar ziekenhuizen verwijzen ook altijd het icoontje [H] plaatst. De H van hospitaal, een internationaal begrepen logo. Maar [H] Maasziekenhuis is dubbelop, zeggen de ambtenaren. En dat zou het minder goed leesbaar maken.
Ik heb zelden zo’n onzin gelezen. Alsof een niet uitgeslapen ziekenhuiszoeker het bord níet gaat volgen omdat hij denkt dat aan het eind van de route twéé ziekenhuizen liggen.
De kracht van een icoon schuilt inderdaad in het feit dat geen tekst nodig is. Zodat analfabeten en anderstaligen óók weten wat bedoeld wordt. Maar als een ziekenhuis nu eenmaal ziekenhuis in de naam heeft staan, dan is dat toch niet verwarrend. Dan is Health Campus óók dubbelop.
Het is gewoon een [K]-smoes van Rijkswaterstaat.