Het voelt alsof de regentijd nog maar net achter de rug is. En toch is het overal kurkdroog. Als het waterbedrijf begint te sputteren en het waterschap begint te dreigen, dan weet je het wel: dat wordt weer stiekem plantjes water geven. Waarmee vliegschaamte en vleesschaamte er een broertje bijkrijgen: sproeischaamte.
Nou ja, het regent wel, maar enkel afgelastingen. Met dank aan de onzichtbare vijand die een hele generatie lijkt weg te vagen.
Al die afzeggingen zijn te begrijpen. Als je anderhalve meter van elkaar weg moet blijven, blijft er weinig over dat wél veilig is. Na de streep door Daags na de Tour verwacht ik dat de lijst langer wordt. Gaan ze kermisvieren in Sint Hubert, Oploo en Stevensbeek in juni? En eind juni, als Boxmeer aan de beurt is, is het virus dan bedwongen? De grote popfestivals vallen om, ik zie al een kruis door de Vierdaagse. Het wordt een saaie zomer. En nog droog ook.
Eén afgelasting deed mijn wenkbrauwen fronsen. Dat is de streep die de Graafse gemeenteraad door de opiniepeiling heeft gezet. Op 14 mei zou Grave uitlopen om een mening te geven over aansluiting met de rest van het Land van Cuijk. Dat de stemlokalen en stemhokjes niet anderhalvemeter-proof zijn, snap ik. Maar als íets duidelijk geworden is de afgelopen maand, dan is het dat als het móet, we tot veel in staat zijn. Met name digitaal. Een raadslid zei dat ouderen geen apparatuur hebben. Tss. Senioren worden wel heel vaak als smoes gebruikt om de vooruitgang tegen te houden. Als oma kan beeldbellen, kan ze ook digitaal stemmen. Beetje creatief zijn.
De Graafse muren zijn lang geleden geslecht. Maar de stad heeft nog niet door dat het daarbuiten de 21e eeuw is geworden.