Brug

Oei. De krant opende gisteren met het nieuws dat vooral de meisjes wegtrekken uit deze regio. Het zijn dus de jongens die achterblijven. Is dat erg? Alles is relatief. Zeker als het om partnerkeuze gaat. Als je als jongen van jongens houdt, lijkt het me geweldig. Meer keus in het dorp. Als je als meisje liever met meisjes vrijt, is het leed ook te overzien: grote kans dat je zelf bij de grotere groep jonge vrouwen hoort die naar de stad verhuist. Er is in onze fraaie dorpen dus alleen een probleem voor jonge heteromannen. Tja. Dan moeten die ook maar wat minder honkvast worden. Zou sowieso geen kwaad kunnen als de wat traditioneel ingestelde Brabantse of Limburgse jongeman wat vaker de neus in de wind zou steken in plaats van in de bierpul.
Mogelijkheden volop. Twee snelwegen voeren je in no time naar de grote buitenwereld. Eén brengt je binnen een uur zelfs naar het centrum van een Duitse stad. De trein belooft beterschap: het spoor wordt elektrisch dus een betere dienstregeling in het verschiet. Een uitstapje buiten de grenzen van de regio is niet zo ingewikkeld meer.
De jongemannen kunnen hun door testosteron voortgestuwde kuiten binnenkort ook uitproberen op de nieuwe fietsbrug die bij Katwijk wordt aangelegd. Lekker op de fiets naar Nijmegen. Tikkeltje aangeschoten over dezelfde weg weer terug. Nuchter thuis.
Die brug moet nog wel een naam krijgen. Waarom weet ik ook niet. De spoorbrug die er ligt doet naamloos toch ook al ruim een eeuw zijn werk? Afijn. Ze hebben een prijsvraag uitgeschreven voor die naam. Heb al van alles bedacht. Maar nu ik gelezen heb over die sneue achterblijvende jongemannen, echoot in mijn hoofd die ene naam: brug der zuchten.