Oogjes toe

CDA-politici uit het Land van Cuijk hebben er geen moeite mee dat hun Brabantse collega’s in provinciale staten flirten met Forum voor Democratie. Dat lieten lokalo’s uit Boxmeer en Cuijk gisteren optekenen in deze krant. Er moet in Den Bosch een nieuw provinciebestuur komen en dus is alles geoorloofd. De lokale politici vinden dat met de brave Brabantse leden van de partij van flapuit Baudet best kan worden samengewerkt. Zolang de Brabantse politici van Forum maar hetzelfde beleid voorstaan als de Brabantse CDA-politici. Wat in de praktijk vooral neerkomt op: handen af van onze boeren.
Dat de oprichter en leider van Forum, getooid met die oer-Hollandse achternaam, op twitter hele bevolkingsgroepen wegzet als criminelen, alleen maar omdat hun ouders of grootouders ergens anders geboren zijn, vinden de regionale CDA’ers blijkbaar geen probleem. Dat de wolf in schaapskleren de komst van vluchtelingen homeopatische verdunning noemt of waarschuwt voor een Afrikanisering van Europa, de klimaatverandering als gevolg van menselijk handelen ontkent, ach… Zolang de keurig geklede twitteraar zijn bedenkelijke praatjes in de gangen van het Binnenhof oreert, hebben wij in Brabant daar toch geen last van?
Je ogen sluiten kan heel effectief zijn. Je handen heel hard tegen je oren drukken ook. Sommige mensen zijn er zo goed in dat ze zelfs het stemmetje van binnen kunnen smoren. En als het dan fout gaat, heb je het gewoon niet geweten.
Peuters sluiten de ogen soms ook als ze verstoppertje gaan spelen. Simpelweg de handjes voor de oogjes: als ik hén niet zie, zien ze mij vast ook niet.
Maar ooit moeten de oogjes toch weer open. En dan ziet de wereld er heel anders uit.