Schotel

Zelden zo’n prachtige schotel gezien als die op het plaatje dat deze krant donderdag presenteerde. Het is geen echte en ook geen vliegende, maar een gebouw in de vorm ervan. Als het aan de plannenmakers ligt, komt het op het kerkhof, naast de oude toren aan de Maas in Cuijk. Waar nu nog Museum Ceuclum in gevestigd zit. De toren vertelt het verhaal van het verleden van Cuijk. Vooral dat over de Romeinen. U weet wel: over de brug die er niet meer is en het castellum en het badhuis.
Als het aan de plannenmakers ligt, neemt de blauwe schotel die taak over en wordt de toren een minihotel. Hoog boven het maaiveld wakker worden met uitzicht over de Maas en de heuvels aan de overkant. Wie wil dat niet. Letterlijker kan een Airbnb nauwelijks zijn.
Die schotel gaat dus het Romeinse verhaal vertellen. Niet kneuterig, maar groots. Niet alleen toeristen komen straks van heinde en verre naar die schotel, maar ook archeologen en andere wetenschappers. Het moet een ‘belevings- en kenniscentrum’ worden: Ceuclum Archeo Experience. Da’s Latijn en Engels door elkaar ja. Moet kunnen. Is hip.
Dat het op het kerkhof komt, is niet voor niets. Want de Romeinen hebben onze voorvaderen, die heel ouderwets Wodan en Donar vereerden, niet alleen kennis en andere goden gebracht. Voordat onze voorvaderen wilden luisteren, moesten er eerst duizenden aan een speer geregen worden. Dat verhaal zal in de blauwe schotel vast ook verteld worden.
Het gaat natuurlijk een en ander kosten. Maar dat wordt in de souvenirwinkel straks gemakkelijk terugverdiend. Denk wel dat Cuijk moet opschieten. Als Sint Tunnis en Boxmeer, na de fusie, mee moeten beslissen, wordt die twee miljoen euro vast een dingetje.