Verschillig

Dwarskijker van zaterdag 14 december 2019

Maud en Isa uit Gennep heb ik nog nooit gezien maar van mij mogen de 12-jarige meisjes op een voetstuk worden geplaatst. Hoe jong ze ook zijn, ze komen in actie tegen de mensenhandel. Een container van een truck, volgepakt met Vietnamezen of Syriërs, hebben ze – denk ik, hóóp ik – nog nooit van binnen gezien. Ze groeien niet op in een dictatuur of in een land waar het leven onmogelijk is geworden door droogte of de stijgende zeespiegel. Ze zijn ergens door geraakt, misschien door een kort filmpje op YouTube of het Jeugdjournaal, en besloten spontaan pompoentjes van gehakt te gaan maken en poppenkast te gaan spelen. Om wat euro’s te verzamelen die ze kunnen inleveren bij de actie van de radio: Serious Request. Hun doel, 400 euro, hebben ze allang bereikt. Maar ze weten niet van stoppen.
Waarom ze dat doen?
Waarom zet dat andere meisje, Gretha Thunberg, 16 jaar oud nog maar, zich in voor het behoud van de aarde? Ze geeft het goede voorbeeld door zeilend naar de klimaatconferentie in Spanje te gaan waar ze wereldleiders die net uit hun vliegtuig zijn gestapt onomwonden vertelt waar het op staat. Deze week werd ze door Time Magazine verkozen tot persoon van het jaar.
Onder volwassenen tref je ze ook nog wel aan. Mensen die de staf van de Tovenaar van Onverschilligheid hebben weten te ontwijken en zich nog onbeschaamd te weer stellen tegen onrecht dat de ander wordt aangedaan. Maar je moet ze wel met een lampje zoeken. De meeste grote mensen zijn alleen nog verschillig als het hen zelf betreft. En omdat ze zich ervoor schamen, doen ze net alsof het woord verschillig niet bestaat. Daarom komt er een rood kringeltje onder als ik het tik op mijn computerscherm.

Foto: Maud Sutmuller en Isa Giesbers.