Kat en muis

Dwarskijker van woensdag 11 december 2019

In Grave is de drugsproblematiek nog beperkt, maar de burgemeester wil voorbereid zijn. Daarom komt er een samenscholingsverbod voor mensen die op straat drugs verkopen. Heeft het zin? Ik denk dat het niet lang meer duurt voordat de poeders en pilletjes met drones bezorgd gaan worden.
Als het niet om serieuze zaken zou gaan, zou je er om kunnen lachen. Over het kat-en muisspel tussen overheid en criminelen. Welk verbod, welke maatregel de overheid ook uitvaardigt om crimineel gedrag te weren, steeds loopt de wetgever achter de feiten aan. Het zijn goedbedoelde pogingen om de boefjes uit de samenleving te weren, om de politie handvaten te geven om dubieuze types op te pakken. De kat doet zijn best, maar wie de tekenfilms van Tom en Jerry kent, weet dat de laatste, de muis dus, altijd weer een gaatje in de muur vindt om in te verdwijnen.
Verbieden en dreigen met straffen, altijd grijpt de overheid weer naar dat voor de hand liggende middel. Waarmee de problemen niet worden opgelost, hooguit verplaatst. En Jerry wordt steeds slimmer.
Deze week werd bekend dat Den Haag lachgaspatronen gaat verbieden. Want die nieuwe drug leidt tot overlast en in sommige gevallen tot dwarslaesie. Je zou zeggen dat die vreselijke bijwerking voldoende afschrikwekkende werking in zich draagt. Is niet zo. Het wordt nog een hele toer om het juridisch zó dicht te timmeren dat slagroomspuiten nog wel mogen worden gebruikt. En iedereen weet wat er gebeurt als het verbod geldig wordt: lachgas gaat, net als al die andere drugs die we niet hebben kunnen weren, ondergronds.
Ik weet nu al wat er volgt: ballonnen worden verboden.
Worden saaie kinderfeestjes, zonder slagroomtaart en ballonnen.