Bomenkap

Dwarskijker woensdag 4 december 2019

Mooi dat burgemeester Van Soest van Boxmeer de bomenkappers tegenhield in dat hoekje van het Luneven. Blijkbaar waren de houtzagers al aan het werk gegaan terwijl nog niet alle communicatie tussen bezwaarmakers – omwonenden en milieuvereniging – en de gemeente is afgehandeld. De burgemeester laat zien dat hij oor heeft voor zijn burgers. Ook al weet hij dat het bosje uiteindelijk toch naar de Filistijnen gaat.
Meestal trek je aan het kortste eind. Maar zelfs met dat vooruitzicht moet je je stem laten horen. Anders walsen ze sowieso over je heen.
Ik heb ook eens bezwaar gemaakt tegen bomenkap. Eigenlijk ging het om de bouw van het Gennepse gemeentehuis. Ik woonde tegenover en vond dat de ambtenaren wel erg gemakkelijk bij me naar binnen zouden kunnen kijken. De bezwarenprocedure duurde lang. Vooral omdat mijn buren en ik de gang naar de Raad van State hadden gemaakt.
De gemeente wist dat ze het spelletje in Den Haag zouden winnen. En dacht: we gaan alvast de bomen kappen.
Het voelde als intimidatie, als minachting van de burger.
Op zondag hoorde ik dat maandagochtend de houthakker zou komen. Dus ik faxte een briefje naar Den Haag. Maandagochtend stond ik voor het raam. Daar kwam de zaagmachine aanrijden. En daar kwam een blozend mannetje uit het gemeentehuis rennen met een briefje in zijn hand. Ik wist wat erop stond, zonder het te kennen. Dat de Raad van State de bomenkap verbood. En weg reed de machine.
De triomf smaakte zoet, maar was van korte duur.
Later besloot de Raad van State dat de bomen niet mochten worden gekapt, maar wel mochten worden verplaatst. Ze werden uit de grond getild en verdwenen. Toen kwamen de metselaars. En ging ik de bomen achterna.