Spaarpaal

Dwarskijker van woensdag 27 november 2019

Reed eergisteren van Overloon naar Vierlingsbeek en bij nadering van het dorp trapte ik keurig op de rem. Het is het beruchte stuk weg dat uitnodigt om gas te geven. Maar het is bebouwde kom, 50 is de limiet. U herinnert zich vast nog dat een paar jaar geleden Vierlingsbeek massaal op de bon werd geslingerd toen daar korte tijd geflitst werd. U herinnert zich ook de massale verontwaardiging van al die hardrijders, die het onterecht vonden dat ze daar werden bekeurd en de halfslachtige wijze waarop justitie de kwestie heeft afgedaan. Het Openbaar Ministerie liet de 1.700 hardrijders vrijuit gaan. Omdat de weg eruitziet als een 80-km-weg. Justitie accepteerde de drogreden dat een automobilist het één wel opmerkt (hoe het asfalt eruit ziet) en het ander niet (een bord met 50 daarop). Raar dat je je rijbewijs krijgt met een half gezichtsvermogen.
Dat ik me eergisteren aan de snelheid hield, werd weinig gewaardeerd door twee automobilisten achter me. Inmiddels staat er een elektronisch bord dat in fel oplichtende cijfers meldt hoeveel je te hard rijdt. Daar hadden de twee geen boodschap aan. Vrolijk scheurden ze me met 80-plus voorbij. In de wetenschap dat daar toch geen agent meer achter een boom durft te gaan staan met een lasergun.
In Beugen zijn ze de hardrijders wel zat. Daar komt nu een spaarpaal. Wie zich aan de snelheid houdt, wordt ‘geflitst’ en elke keer komen er een paar centen in een potje voor de gemeenschap. Hebben ze in Oploo ook een tijdje gedaan. Sympathiek initiatief natuurlijk. Belonen werkt altijd beter dan bestraffen, weet iedere ouder.
Ik durf te betwijfelen dat zo’n spaarpaal aan de Overloonseweg zin heeft. Weet niet waarom, is een gevoel.

Foto: Ed van Alem