Tractor

Dwarskijker van woensdag 16 oktober 2019

Van sommige bestuurders zou ik weleens een hersenscan willen zien. Het kan niet anders of bij hen zit er een kronkel in die verklaart waarom ze soms rare plannetjes verzinnen.
Neem nu de N264, de provinciale weg die dwars door Sint Hubert voert. Het dorp verderop, Haps, dat evenzovele auto’s en vrachtwagens door de kern kreeg, werd van de herrie en onveiligheid verlost door een rondweg. Je zou zeggen dat de bestuurders in gemeentehuis en provinciehuis voor het buurdorp dezelfde normen zouden doen gelden. Is dus niet zo. ‘Er is geen noodzaak voor een rondweg’, hoor ik ze zeggen.
Tegelijk erkennen ze wel dát er overlast en onveiligheid is. Want er worden vrij rigoureuze maatregelen voorgesteld. De trucks mogen nog gerust door het dorp denderen. Alleen wordt de snelheid verlaagd van 50 naar 30 km per uur. Met wat bochtjes en een boompje hier, een heggetje en een zebrapad daar, willen ze de weg een dorps karakter geven. Een doorgaande route tussen twee snelwegen een dorps karakter geven?
Die vrachtwagens blijven echt wel komen. Ze zijn alleen lánger in het dorp. Een tikkie veiliger zal het wel worden, maar geen enkel tikkie leuker.
Het wordt tijd voor de tractor. De boeren in Sint Hubert moeten hun collega’s van Haps maar vragen solidair te zijn. En dan samen optrekken naar het provinciehuis. Ze weten de weg. Laat zo’n joekel van een machine de dikke deur van het provinciehuis maar even een tikkie geven. Komt het allemaal wel goed voor Sint Hubert.
Ben zelf aan het sparen voor een trekker. Hoop op wat sponsorgeld van veevoerbedrijf Havens en de Rabobank. Misschien is er nog een Brussels subsidiepotje. Dan kunt u mij inhuren. Bouwvergunning afgewezen? Belt u maar.