Spel

Dwarskijker zaterdag 5 oktober 2019

Graafse clubs die een evenement willen organiseren en een paar euro’s vragen uit de zelf gevulde gemeentekas, krijgen dat alleen als ze in zee gaan met de nieuwe stichting Promotie Grave. Die vertelt dan hoe ze de pr van hun evenement moeten doen. ‘Vrijwilligers uit het bedrijfsleven’, gaan de club dan ondersteunen. Vrijwilligers uit het bedrijfsleven?
Waarom? Omdat het volgens de wethouder zo versnipperd is, al die evenementen. Hier een simpele poster, daar een goed bedoeld bericht op Facebook… Kan natuurlijk niet. Zo dien je de promotie van Grave niet.
Dit is zo’n wethouder die geen flauw idee heeft waaróm mensen evenementen organiseren. Die denkt dat Gravenaren in hun schaarse vrije tijd feestjes bouwen om het stadje te promoten. Maar daar doen die vrijwilligers het niet voor. Ze doen het omdat ze iets willen órganiseren. Samen een beetje creatief zijn. Ontdekken wat je zelf kunt. Deze vrijwilliger is de homo ludens bij uitstek, de spelende mens. Die wil samen met anderen iets op touw zetten. Als het moet, huurt hij een professional in. Voor de tafels en het geluid. Maar het liefst doet ie het zelf. Om het dóen. Omdat het leuk is om, bij de na-borrel, naar de rotzooi op het veld te kijken en te kunnen zeggen: ‘Mooi feessie. Mooi gedaan met zijn allen.’
Met zijn allen. Misschien moet de wethouder eens nadenken over wat dat betekent.
In Gennep waait ook al zo’n wind. Bemoeit de gemeente zich ook al met de manier waarop clubs hun evenement aan de man brengen. In zee gegaan met een reclamebureau. Moet je je feestje voortaan via digitale borden aankondigen. Een leuk, zelf in elkaar geknutseld affiche mag niet meer.
Sodemieter op met je regels. Laat ons spelen.