Reactietijd

Dwarskijker van woensdag 2 oktober 2019

Is het erg dat de politie niet binnen een kwartier in Sint Anthonis is? Het lukte in de eerste helft van dit jaar maar in iets minder dan de helft van de gevallen. Daar is nu reuring over. Kassa, het tv-programma, heeft erover bericht. Een raadslid stelde vragen. De burgemeester zoekt een antwoord. De politie belooft te gaan kijken hoe ze het in Zuid-Limburg doen, waar ze er ondanks de heuvels wel in slagen op tijd komen.
Wat ik mis, zijn de marges. Ik lees nergens hoevéél de politie te laat was. Tien seconden, een halfuur? Dat kwartier is natuurlijk ook maar een willekeurig gekozen tijd. Waarom is het niet 14 minuut 32? Of 15 minuut 16?
Het kwartier blijkt uit de eigen politiekoker te komen. Staat geeneens in de wet. Het is een streefwaarde die de politie zichzelf heeft opgelegd. Als slachtoffer van een tasjesroof op de Brink heb je weinig aan zo’n streefwaarde. Van de andere kant: ook als meneer agent wél binnen tien minuten aanwezig is, krijgt ie die tasjesdief niet meer te pakken. Tasje ligt al ergens leeggeplukt in de Staatsbossen.
Wat ik ook mis: de gevolgen. Is in Sint Anthonis de anarchie uitgebroken? Wordt om de andere dag iemand aan de riek gestoken? Zijn er méér misdrijven dan in vergelijkbare plattelandsgemeenten?
Nee dus. Sint Anthonis doet het heel netjes in de misdaadmeter. Van de 355 gemeenten zijn er 302 waar méér criminaliteit is. Ik zou dát cijfer, de 303e plaats, koesteren en me niet druk maken over die 15 minuten. Puntje van aandacht: over twee jaar gaat Sint Anthonis op in een nieuwe gemeente. Samen met Boxmeer en Cuijk die respectievelijk op de 194e en 123e plaats staan. Ik zou dat rapportcijfer nog maar even koesteren, nu het nog kan.