Sticker

Dwarskijker woensdag 25 september 2019

Brabantse bussen krijgen een grote sticker achterop. Om fietsers te waarschuwen. Dat ze een meter of drie rechtsachter de bus blijven zodat de chauffeur ze in zijn spiegel kan zien. Komen ze dichterbij dan rijden ze in zijn ‘dode hoek’.
Goeie actie, lijkt me. Want Brabant voert de lijst van verkeersdoden aan.
Ik moest denken aan een verhaal dat ik van de week las. Het was geschreven door een journalist van, ik meen, de New York Times. Of een opiniestuk in die Amerikaanse krant. In ieder geval ging het over fietsen in Holland. De schrijver had, samen met zijn vrouw en twee kleine kinderen, een halfjaar in een Nederlandse stad gewoond. Omdat je hier geen Amerikaanse afstanden hebt, hadden ze geen auto gehuurd, maar een stel tweedehandse fietsen aangeschaft.
Er ging een wereld voor ze open. Waar ze het meest van stonden te kijken, was dat fietsers hier geen helm dragen. En zich toch als een vis in het water voelen in smalle straatjes die ze moeten delen met auto’s, scooters en trucks. En dat er dan toch, relatief gezien, zo weinig ongelukken gebeuren.
Hij vroeg het deskundigen. Natuurlijk vertelden die dat Nederlanders met trappers aan de voeten geboren worden. Nou ja, niet letterlijk natuurlijk.Stel je zo’n bevalling voor… Maar het zit zo’n beetje in de genen. Een belangrijke conclusie: we anticiperen van begin af aan op wat er kán misgaan. En andere weggebruikers respecteren de fietser. Omdat ze zélf ook fietser zijn. We hebben meer fietsen dan inwoners.
Las ook een analyse over de Brabantse verkeersdoden. Daar wordt de dode bushoek helemaal niet in genoemd. Wel de drukke 80-km-wegen en appen in het verkeer.
Brabant moet één grote sticker worden, vrees ik.