Bevrijders in Cuijk, granaten in Milsbeek

Ze zeggen dat Cuijk bevrijd is door twee parachutisten! Het zijn twee Amerikaanse broers, Smith heten ze, die zondag (17 september 1944) meededen aan de droppingen bij Groesbeek. Blijkbaar sprongen ze op het verkeerde moment uit het vliegtuig. Een weiland aan de Kalkhofseweg, tussen Cuijk en Haps, daar kwamen ze terecht. Gelukkig zijn ze niet in handen gevallen van Duitsers, maar door leden van de ondergrondse opgevangen. De volgende dag zijn ze samen met die verzetslieden Cuijk binnengetrokken. Dat was een makkie. Hoewel er twee dagen toch weer Duitse soldaten in Cuijk rondliepen. Die zijn toch weer de Maas over gejaagd. 

De tommies rijden door het Land van Cuijk en het ene na het andere dorp kan zich bevrijd noemen. Maar je moet wel verdomd voorzichtig zijn. De moffen zijn echt nog niet overal verdwenen. Zo hebben de Duitsers zaterdag, de 23ebij het spoor in Oeffelt Paul Verkade opgepakt. Hij was door de ondergrondse in Boxmeer naar Grave gestuurd, op een motorfiets. Moest blijkbaar berichten doorgeven aan de Engelsen daar. Boxmeer was toen nog niet bevrijd. In Oeffelt hielden ze Verkade aan. Niks meer van gehoord sindsdien. Ze zeggen dat ze hem opgesloten hebben in de gevangenis in de Kleefse toren.

Die zaterdag was ook voor Milsbeek een zwarte dag. Het was er erg onrustig. Thei Janssen was jarig, maar er viel weinig te vieren. In de verte klonk het geluid van granaten. Sommigen uit het dorp waren al een schuilkelder ingegaan. Anderen niet. Thei’s vader bijvoorbeeld, Jan (61). En toen sloeg die granaat ineens in en was Jan dood. Heel even heeft hij nog geleefd, kon nog één keer zijn vrouw in haar hand knijpen. Die arme vrouw heeft het zwaar te verduren. Haar zoon Ties (15) stond in de deur van de schuilkelder en werd ook geraakt. Hij was op slag dood. Haar zoons Lambert (17) en Jan werden allebei zwaargewond. Lambert moest zijn benen missen. In het ziekenhuis van de nonnen van Maria Roepaen hebben ze nog van alles geprobeerd, maar de dag daarna is ook hij gestorven. Zoon Jan is met andere patiënten geëvacueerd. Naar een onbekend adres in Duitsland.  

De familie Janssen is niet de enige familie die rouwt in Milsbeek. Ook Maria Derksen (17) werd door granaatsplinters geraakt die haar fataal werden. Die arme Tiny Derks, nog maar 6 jaar oud, heeft het ook niet overleefd. 

De begrafenis op het kerkhof in Milsbeek was nog een spannende gebeurtenis. Het rouwende volk moest herhaaldelijk plat op de grond gaan liggen omdat er granaten overvlogen. 

De Britten hebben de Duitsers ook uit Sint Anthonis verjaagd. Dat was maandag de 25e. Eigenlijk ging het van een leien dakje, ze hadden de dagen daarvoor al heel wat Duitsers krijgsgevangen gemaakt. Maar die maandag ging het mis. Twee hoge officieren, David Silvertop en Hubert Orr, stonden na afloop van de schermutselingen op een kruispunt te overleggen, toen er nog een Duitse gevechtswagen kwam aangereden. Een kat in het nauw maakt rare sprongen. Die Duitsers schoten in het wilde weg en dat werd allebei de officieren noodlottig. Maar die Duitsers hebben het ook niet overleefd.  

Bij de foto: Slachtoffers van de eerste week van de bevrijding: Paul Verkade (l) en kolonel David Silvertop.

Gebruikte bronnen:

  • liberationroute.nl
  • cultuurbehoudmilsbeek.nl
  • cuijksecanon.nl
  • Tot Frontgebied Verklaard (Guido Siebers en Geurt Franzen, verschijnt 24 november 2019)