Vertrokken

Dwarskijker van zaterdag 21 september 2019

Van de 2966 asielzoekers die er de laatste jaren zijn vertrokken uit het asielzoekerscentrum in Overloon zijn er 151 weggegaan zonder een adres achter te laten. Dat is 5 procent. Poeh poeh. Judith Logtens van de VVD maakt zich zorgen, las ik. En dat is goed, denk ik dan. Dat ze als raadslid direct in de pen klimt om bij het gemeentebestuur die zorgen kenbaar te maken. Daarmee toont ze dat ze begaan is met het lot van die 151 Afrikanen en Syriërs die waarschijnlijk nu in een lege wasmachinedoos wonen of zich door souteneurs in een hokje met rode lampen hebben laten lokken. Omdat ze het staren naar een lege horizon beu waren.
Maar toen las ik verder en begreep ik dat Judith zich helemaal geen zorgen maakt over die 151 mensen die ver van huis en haard door een koud en tochtig land dwalen waar mensen wonen die deksels op hun koektrommels hebben en zich zorgen maken over hun pensioen. Judith gebruikt de statistiek om een afgebladderd stokpaardje te berijden: Judith wil af van het asielzoekerscentrum. Het raadslid vindt het cijfer– ik herhaal het nog even: 5 procent – een reden om te overwegen het complete asielzoekerscentrum maar te sluiten. Omdat er weleens een politieauto naar toe moet. Omdat er weleens wat gestolen wordt in het dorp.
‘Die mensen moeten geregistreerd worden’, vindt Judith. Maar beste Judith, een azc is geen gevangenis. Het is eten en een dak boven het hoofd die wij vluchtelingen (ja, ook gelukzoekers) aanbieden die in afwachting zijn van een beslissing op hun asielaanvraag. Dat die beslissing veel en veel te lang duurt, dáár moet je je zorgen over maken. Stuur eens een briefje naar staatssecretaris Broekers-Knol, die gaat daarover. Oók VVD.