Koningsdrama

Dwarskijker zaterdag 7 september 2019

Gennep heeft toch maar mooi de Tweede Kamer gehaald. Het lijntje tussen lokale D66’ers en die in Den Haag is erg kort. Want donderdag, de inkt van Peter de Konings afscheidsbrief was nog nat, stelden D66-Kamerleden al vragen over het vertrek van Genneps burgemeester.
Vragen, wie heeft die niet? Heel Gennep krabt zich achter de oren: geen hond lijkt te weten waarom de wethouders Peter de Koning zat waren en waarom diens afgang op een zo amateuristische wijze moest gebeuren. Er zullen er drie of vier zijn die alle antwoorden hebben. Dat zijn de hoofdpersonen in dit drama. Een toneelstuk dat we, ook zonder die passende achternaam, gerust een koningsdrama kunnen noemen. Shakespeare had er zijn vingers bij afgelikt. Hij zou er alleen geen afgang door de achterdeur van hebben gemaakt, maar een pompeuze slotscène hebben verzonnen. Tijdens de doorkomst van De Boels Lady’s Tour bijvoorbeeld. Terwijl de kleurige shirtjes langs het VIP-podium glijden en het volk de rappe dames toejuicht, betreedt De Koning het toneel en roept, met een stem die het galmen van de toercommentator overstemt: ‘Het stinkt hier in Gennep!’ Volgen een dolksteek hier, een gifbeker daar, de hoge gil van Janine… waarna de koers wordt stilgelegd en over de rand van het podium een stroompje bloed gulpt. Daarna betreedt de nar het toneel – aardige rol voor Paul Wessels misschien – die deftig declameert: ‘De hele wereld is een podium en alle mannen en vrouwen zijn slechts spelers.’
Doek.
Er moet dus een nieuwe burgemeester komen. Eentje zacht als was, kneedbaar tot het uiterste, die zich schikt naar de grillen der wethouders. Geen koning meer, maar een slaafse paladijn. Inderdaad, het stinkt in Gennep.