Zorg

Dwarskijker van woensdag 4 september 2019

Als ik er over twintig jaar nog ben, ben ik er niet alleen. Wat leeftijdsgenoten betreft, bedoel ik. Jan de Vaan uit Beugen, die de leeftijdsopbouw van deze regio angstvallig in de gaten houdt en regelmatig de bestuurders waarschuwt voor de gevolgen van de onbalans die dreigt te ontstaan, heeft het uitgerekend. Dat er in 2040 29.000 mensen wonen in het Land van Cuijk die 65 jaar en ouder zijn. Da’s een dikke tienduizend meer dan nu. Aangezien die andere leeftijdsgroepen niet meegroeien, hooguit qua lengte, niet wat aantal betreft, wordt het een behoorlijke klus om al die ouderen van een natje en droogje te voorzien. Kunt er gif op innemen dat ze van alle kanten kraken, straks.
De Vaan denkt dat die zorg uit het buitenland moet komen. Arbeidsmigranten dus, lieve zorgzame mensen uit andere delen van Europa die mijn en uw kont komen afvegen en het pillendoosje komen vullen.
De taal is een struikelblok, denken velen. De Vaan ook. Dat die verplegers eerst een cursus Nederlands moeten leren. Is dat zo? Best een moeilijke taal, Nederlands. Ik denk dat er ook andere oplossingen zijn. Zo zouden u en ik de Poolse Mateusz en Alicja een beetje tegemoet kunnen komen. Door wat standaardzinnetjes in hún taal te leren. Per slot van rekening hebben wij tegen die tijd toch tijd zat. Leer maar vast mee. ‘Ik wil graag een schone luier’ is ‘Chciałbym czystą pieluchę’. En ‘Heeft de papegaai al eten gehad?’ is ‘Czy papuga już jadła?’
U ziet het, zo moeilijk is het niet. En anders surft u maar even naar translate.google.nl. Laat die Polen dus maar komen. De Heijenaren zijn trouwens bevoorrecht. Die krijgen binnenkort een Poolse supermarkt. Kunnen ze alvast oefenen. Dzień dobry!