Funshoppen

Dwarskijker zaterdag 31 augustus 2019

Genneps centrum moet een funshop area worden. Dat zegt wethouder Janine van Hulsteijn. Gebeurt wel vaker. Dat een bestuurder twijfelt aan de haalbaarheid van een plan en er een vaag, hip klinkend etiket oppakt. Kun je er later altijd nog onderuit: ja maar zo bedoelde ik het niet…
Funshop area. Dat is een kluitje winkels bij elkaar die net als alle andere old school shops gemist kunnen worden als kiespijn. Omdat u álles, ja echt álles, via internet kunt aanschaffen. Maar dit kluitje vecht tegen de stroom in. Probeert u te verleiden om op te staan uit uw luie stoel. Door dat plichtmatige ‘boodschappen doen’ te hernoemen tot funshoppen. Een kleurrijk ballonnenpoortje bij de deur en de geur van verse wafels in de winkelstraat doen de rest.
Ze weten het zelf ook niet meer, die arme winkeliers. Ze zijn de weg kwijt. Ik geef u een voorbeeld van die verdwazing uit eigen hand. Zocht onlangs een bepaald meubelstuk en ging op een zondagmiddag funshoppend langs een aantal meubeltoonzalen. Stuitte warempel op dat ene meubeltje waar ik al zolang naar op zoek was. Werd allervriendelijkst geholpen door een dame die er verstand van had. De koop was bijna beklonken, maar ik had liever een grotere maat. ‘Geen probleem’, zei de dame. ‘Als u even op die en die site kijkt, dan ziet u vanzelf welke maten er zijn. Dan bestellen wij die voor u. Binnen veertien dagen hier af te halen.’
Aardige dame. Tikkeltje dom. Vanuit mijn luie stoel vond ik op die site niet alleen de juiste maat. Eén muisklik bleek voldoende om het ding binnen een paar dagen in huis te hebben. Tegen dezelfde prijs, gratis bezorgd. Ja sorry hoor. De dame heeft niets aan mij verdiend. Maar ik heb mijn fun gehad.