Glaasje meer

Dwarskijker van woensdag 21 augustus 2019

Ik zag een opvallend kaartje van Brabant. Daar stond per gemeente aangegeven hoeveel mensen er wonen die te veel drinken. Hoe donkerder rood, hoe meer er werd gezopen. Wat mij opviel, was dat in het hart van de provincie de kleuren die van de kont van een mandril benaderen. Kijk je naar de gemeenten aan de randen van Brabant, dan valt de alcoholinname wel mee. Behalve dan als je richting België rijdt. Maar ja, België…
Wat betekent het voor het Land van Cuijk? Keurige cijfers. Cuijk is de braafste van de klas. Vind ik best opmerkelijk voor een gemeente die twee dagen per jaar in de belangstelling staat omdat de tapkranen dan continu stromen: met de Kuukse Elfkroegetocht en als de Vierdaagse door het stadje trekt.
Slechts 4 procent van de inwoners van Kuuk drinkt te veel en daarmee staan de Nölers niet alleen in het Land van Cuijk maar zelfs in de gehele provincie aan de top. Boxmeer en Mill met slechts 5 procent verstokte drinkers mogen ook niet klagen en ook in Sint Anthonis, met één procentje meer, hoeven ze zich geen zorgen te maken. Grave is andere koek: daar moeten ze gaan oppassen. In die gemeente wonen twee keer zoveel notoire drinkers als in Cuijk. Die hangen tijdens de vierde dag van de Vierdaagse en op carnavalsdinsdag natuurlijk met de keel wijd open aan die Cuijkse kranen.
Wat je met die cijfers kunt? Niet zoveel. Je kunt ze wel naast ándere cijfers leggen. Die van bezoek aan psycholoog en psychiater bijvoorbeeld. In Cuijk zoekt 4,8 procent van de inwoners psychische hulp. Da’s hoger dan in de rest van Nederland (4 procent). En hoeveel Gravenaren gaan naar psych en therapeut: een schamele 2,2 procent. Blijkt dat glaasje méér toch ergens goed voor.