Beestjes

Je kunt beter een ringstaartmaki zijn dan een wasbeer. De eerste krijgt vandaag, samen met roodbuiklemuren, bamboemaki’s en kroonmaki’s, een nieuw leefgebied in Zoo Parc Overloon. Bezoekers mogen er dwars doorheen lopen dus dat wordt smullen voor de apen: reken maar dat ze verwend worden. Pindaatje hier, banaantje daar. Straks kunnen ze van de obesitas de boom niet meer in.
Met wasberen is het anders gesteld. Omdat ze hier niet thuishoren worden wasberen die het wagen de Brabantse provinciegrens over te steken zonder pardon afgeschoten. Dat heeft het provinciebestuur deze week nog maar eens bevestigd nadat er vragen over waren gesteld. U leest het goed: afschieten. Geen asielprocedure, geen inburgering, geen ontluizingsprogramma en al helemaal geen eigen leefgebied in Overloon.
In Limburg wordt de wasbeer, hoewel ook daar een ‘invasieve exoot’, niet direct geëxecuteerd. Daar is wél opvang geregeld. Het beest schijnt als een dementerende te dwalen. Grote kans dat ie de Brabantse grens overgaat. Pang.
Van de week rukte de brandweer met groot materieel uit. Met een hoogwerker. Ook de dierenambulance was van de partij. In Sambeek zat namelijk een kat op het dak. Als ik het goed begrijp is er in muren gehakt om het beest uiteindelijk naar beneden te krijgen.
Een kat.
Zou die niet uit zijn eigen naar beneden zijn gekomen?
Ik weet het niet, want ik heb geen verstand van katten. Ik snap alleen niet waarom we voor het ene beest kosten noch moeite sparen, het andere willen doodknuffelen en het derde het liefst met kogels willen doorzeven. Ja oké, de eikenprocessierups is ook míjn vriendje niet. Net zomin als wespen in augustus en mieren op mijn aanrecht. Maar wasberen?