Shoppen

Ik had vorige week zaterdag iets nodig en kwam via Google bij een tuinmeubelzaak in Veghel terecht. Denk ik: daar rijd ik vanmiddag even naartoe. Check ik het adres, valt mijn oog op de openingstijden: zaterdag na één uur gesloten. Huh? Morgen dan? Zo’n zaak draait vast een lekkere omzet op zondag. Nee dus.
Cuijk neigt ernaar om de winkeltijden los te laten. B en W verzetten zich er niet tegen. Als de gemeenteraad dat liberale standpunt volgt, komt ook voor Cuijkse winkeliers de mogelijkheid om op eerste kerstdag open te zijn.
Gek genoeg trappen ze in Nijmegen op de rem. Daar heeft de raad deze week, met ruime meerderheid, besloten dat supermarkten en bouwmarkten níet op die eerste feestdagen open mogen zijn. Opvallend, voor zo’n moderne stad. ‘Moeten we nu echt op Eerste Kerstdag naar de bouwmarkt?’, vroeg de Nijmeegse CDA-voorman zich hardop af. Sneu. Die leeft nog in de veronderstelling dat kerst door iedereen als een religieus feestje wordt beschouwd. Aanmatigend. Ziet niet in dat Nederland een seculier land is geworden. Met weliswaar meer godsdiensten dan rotondes, maar een land waar die achter de voordeur worden beleden. Zoals het hoort.
Dat Nijmeegse besluit is een extra stimulans voor Cuijk. Als ze op Eerste Paasdag wél open zijn, komen die lui uit de stad misschien wel naar Cuijk. Over het snelle fietspad. Op de e-bike de Maas over via de nieuwe fietsbrug waarvan de bouw deze week is gestart.
Ik heb niet om die 24-uureconomie gevraagd. Vind het ook knap balen voor de kleine middenstander. Maar ben net als u meegezogen in iets wat als een autonome ontwikkeling wordt gebracht.
Nog niet naar Veghel geweest, trouwens. Denk dat ik het laat bezorgen.