Muziekles

Moet ik het toch nog even over muziekles hebben. In mei gaf ik Sint Anthonis een pluim voor het besluit om 60 mille te steken in muziekles op de basisscholen. Ook al had dat bedrag best hoger kunnen zijn.
Gisterochtend meende ik Cuijk over hetzelfde onderwerp te moeten kapittelen. Las in de krant dat het Cuijkse gesubsidieerde muziekonderwijs in relatief korte tijd naar een derde partij zou worden overgeheveld. Van Meander na Muzelinck naar de lokale harmonieën en fanfares.
Toch maar even de stukken gaan lezen. Kon me wel voorstellen dat de Cuijkse wethouder van cultuur, die tot voor kort het dirigeerstokje hanteerde bij Gaudete in Domino, plannen zou ontvouwen die de harmoniegezelschappen zouden kunnen helpen. Maar niet dat hij tegelijkertijd het ándere muziekonderwijs om zeep zou helpen.
Is gelukkig niet zo. Alleen de lessen voor de typische harmonie- en fanfare-instrumenten, hout en koper en trommeltjes, wil Cuijk naar de verenigingen overhevelen. Zonder dat de kids lid moeten worden van die clubs. Alhoewel de verenigingen die kans om ze daartoe wel te verleiden niet zullen laten liggen natuurlijk. Mooie bijkomstigheid: als je saxofoon wil leren spelen, betaal je nu 430 euro per jaar. Bij de harmonie wordt het 250 euro. Zelfs voor tien minuten langer les. Kun je toch nog relatief goedkoop de Cuijkse Candy Dulfer worden.
Moet Muzelinck, die nu álle lessen verzorgt, natuurlijk wel genoeg reden houden om in Cuijk te blijven. Want ook wie gitaar wil leren spelen als Jett Rebel of viool als Janine Jansen verdient een betaalbare leermeester.
En overigens ben ik van mening dat muziekles op alle basisscholen verplicht moet worden, minstens twee uur per week.