Piem

Bij Lowlands, dat grote festival in augustus, gaan ze kijken wat je in je broek hebt. De Nijmeegse universiteit profiteert van het feit dat in Biddinghuizen in drie dagen tijd duizenden muziek- en cultuurliefhebbers bijeen zijn. Veel, vooral jong volk, dat dankzij een goed humeur, al dan niet opgewekt door een pilletje of drankje, er geen bezwaar in ziet om wat meetgegevens af te staan aan de wetenschappers. Ze willen weten hoe de ‘piem en poes’ van de festivalbezoekers eruitzien. Ja, zo stond het in de krant: piem en poes. Ze hopen ook bewijsmateriaal te verzamelen. Foto’s dus. Mobieltje tegen je kruis en flash!
Ze doen ook onderzoek naar verschillende manieren van reanimeren. Denk dat de piem- en poestent toch de meeste aandacht zal krijgen.
Morgen is Op de Tôffel, ons eigenste Lowlands in Vierlingsbeek. Vinden ze bij de Nijmeegse universiteit natuurlijk te kleinschalig. Terwijl de piemen en poezen van Land van Cuijkenaren best eens heel bijzonder zouden kunnen zijn. Ik bedoel: als je eeuwenlang klem hebt gezeten tussen Peel en Maas, dat móet toch gevolgen hebben gehad voor het kruiswezen?
Tja. Als je het niet meet, zul je het nooit weten.
Ik denk dat het Lowlands-onderzoek een eenzijdig beeld gaat opleveren. Van overwegend jonge mensen in de bloei van hun leven. Die vrolijke piemen en poezen zijn toch niet te vergelijken met het hang- en sluitwerk van senioren? Hoe krijg je dan een wetenschappelijk verantwoord beeld van het gemiddelde Nederlandse wagenspel?
Er komt vast een vervolgonderzoek onder ouderen. Op de uitnodiging van het eerstvolgende fietsuitstapje van de KBO komt vast te staan: ‘Denk aan een volle accu en vergeet niet uw kruis te wassen.’