Tol

Lijkt me niet zo verstandig om een soort van vrachtwagentol te gaan heffen op de weg tussen Oss en Grave. Je kunt er gif op innemen dat de truckers van hun baas de opdracht krijgen die N324 voortaan te mijden. Die kiezen dus voor die andere oost-west-verbinding: de N264. Juist ja, die dwars door Sint Hubert dendert.
Op zich is er wel iets te zeggen voor een heffing voor bepaald verkeer op sommige wegen. Je kunt er de aanleg of verbetering van een weg, brug of tunnel mee bekostigen. En wie er vaker gebruik van maakt, moet er wat voor over hebben. Net zoals met die blauwe tariefzakken voor het restafval. Flikker je er álles in, betaal je de hoofdprijs.
Maar tolheffing heeft altijd tot gevolg dat we sluipwegen gaan zoeken. Sommigen vinden het zelfs een sport. Rijden op weg naar het warme zuiden liever de Franse dorpsweggetjes kapot dan péage te betalen op de autostrades.
Ik denk dat ze in Sint Hubert hun hart vasthouden. Het is er nu al veel te druk. Ik begreep er ook helemaal niets van dat Haps, gelegen aan dezelfde provinciale weg, destijds wél een rondweg kreeg en dat gemeenten en provincie de problematiek van Sint Hubert volledig negeerden. De twee knelpunten hadden natuurlijk in één keer opgelost moeten worden. Door twee rondwegen aan te leggen. Of door een simpele lus in de Middenpeelweg bij Elsendorp en al het vrachtverkeer over de N272 naar de A73 te leiden.
Het mooie van dit hele verhaal is natuurlijk dat we het kunnen omdraaien. Zodat tolheffing het probleem niet verergert, maar de verkeersdruk in Sint Hubert vermindert. Geen heffing op de baan tussen Oss en Grave, maar een truckerstol heffen op de N264. Juist ja, die dwars door Sint Hubert dendert.