Das

Nu het weer wat beter gaat met de das, kunnen we zonder gewetenswroeging zijn burcht volstorten en hem tot verhuizen dwingen. Het beest vindt elders wel asiel, meent raadslid Marc Oudenhoven. En als het lot het beest ongunstig gezind is, ach, stelt Oudenhoven, dan zijn er nog 5.999 dassen over. Meer dan genoeg.
Oudenhoven is van de politieke partij VDB/LO. Let op: geen ouderenpartij, maar de club komt wel op voor het welzijn van een tiental senioren uit Vierlingsbeek. Die babyboomers staat het water aan de lippen. Heel hun leven zuinig geweest. Zodat als de oude dag aanbreekt de uitgespaarde centjes in een aardig optrekje gestoken kunnen worden. Zodat ze niet, zoals de generatie vóór hen, in een bejaardenhuis hoeven te verpieteren. Maar nu is op die prettige stek aan ’t Hulder een das hen vóór geweest. Heeft er zijn burcht gegraven en is niet van plan vrijwillig te verkassen.
Het is wat met die beesten. Daar broedt een kerkuil, hier hangt een vleermuis en onder de grond wroet een das. Zo meteen laat de wolf ook nog zijn territoriumdrollen achter en kun je helemáál nergens meer bouwen.
Je kunt natuurlijk heel netjes te werk gaan. Zoals Cuijk jaren geleden deed. Toen daar een ondernemer mooie plannen voor recreatiewoningen ontvouwde, is voor miljoenen euro’s een dassenburcht verplaatst en een nieuw leefgebied ingericht. Inmiddels blijkt dat recreatieproject een Hansaatje te zijn, een fata morgana dus. En lacht Grimbeert de das, in zijn nieuw behangen holletje in een voldragen boomgaard, in zijn vuistje.
Ik zie de gemeente Boxmeer geen miljoenen euro’s steken in een burchtverhuizing à la Cuijk. Vrees dat het toch een bejaardenhuis wordt voor die arme oudjes.