Songfestival

Het songfestival in Brabant? In de Brabanthallen in Den Bosch? Daar trappen ze in Hilversum vast niet in. Veel te veel provincie.
Maastricht dicht ik nog wel kansen toe. Als er één stad in Nederland is met flair en internationale allure, dan is het toch onze zuidelijkste, waar België en Duitsland op gehoorafstand liggen. En ook nog eens een vliegveld om de hoek.
Misschien halen ze Vincent van Gogh er nog bij en Jheronimus Bosch, om de grootsheid van de provincie te benadrukken. Maar helpen zal het niet. Die douze points gaan aan Brabant voorbij.
Het heeft me wel aan het denken gezet. Wordt het geen tijd voor een songfestival in het Land van Cuijk? Zeker nu we aan de vooravond staan van een historische gebeurtenis, een herindeling. Die tot gevolg heeft dat eeuwenoude gemeentenamen verdwijnen en de oude streeknaam Land van Cuijk hoogstwaarschijnlijk wordt opgewaardeerd, is het tijd voor een culturele krachtmeting. Daag die 33 dorpen en één stad maar eens uit om te laten horen wat ze op muzikaal gebied in huis hebben. Wordt niet alleen een fantastische happening, in de Schouwburg Cuijk uiteraard, maar ook nog eens evenement dat zal verbroederen. Uiteraard staan de afgevaardigden van de dorpen van Boxmeer, Cuijk en Sint Anthonis, die al gelijk ja hebben gezegd tegen het Land van Cuijk, direct in de finale. Die van Grave en Mill moeten in een halve finale maar uitmaken wie er op het podium thuishoren.
Najaar 2021, vlak voor de daadwerkelijke fusie, lijkt me een mooi moment.
Verheug me er nu al op. Vooral op het belrondje voor de punten. ‘Hallo hier Vianen calling. Onze twaalf punten gaan naar… Beers.’
Net als bij het échte songfestival: buren hebben een streepje voor.