Hoed

Je kunt alle nuttige kantoren wel dichtgooien en digitaal gaan doen, maar er zijn grenzen. Vind zelfs iemand als ik, die, al zeg ik het zelf, op de digitale snelweg zowel de hoofdroutes als de sluiproutes bij files wel weet te vinden. Dus dat het politiebureau in Cuijk nog even openblijft, hoelang dat dan ook moge zijn, is een goede zaak. Lijkt me ook voor de dames en heren in blauw zélf het gezelligst: zo’n honk dichtbij.
Wat ik ook een goede zaak vindt? Als de Molenpoort in Nijmegen inderdaad tegen de vlakte zou gaan. Misschien was het ooit hip en handig, zo’n van de Amerikaanse mall afgekeken overdekte winkelgalerij. Maar als we eerlijk zijn, weten we met zijn allen best dat het er bar ongezellig kan zijn, in die galmende galerijen. Een beetje wind in je haren, een druppeltje af en toe, dat hoort er toch bij.
De grote sanering onder de middenstand, die het gevolg is van internet, laat pijnlijk zien dat met name de winkels in die megahallen het hoofd niet boven water kunnen houden. Met als trieste gevolg dat die winkelcentra er nóg treuriger zijn gaan uitzien.
Er worden wel pleisters geplakt om de ellende te camoufleren. Etalages dichtgeplakt met foto’s waarop vrolijke snoetjes staan. Of er komen winkeltjes in met onduidelijke waar en dito personeel, die de habbekrats aan huur nu wel kunnen betalen.
Laten we van de Kloostertuin in Boxmeer en de Maasburg in Cuijk maar gewone, gezellige winkelstraten maken. Gewoon de hoed eraf is al genoeg. En als het regent, ach, dan nemen we toch gewoon een paraplu mee? Of gratis paraplu’s verstrekken. Met opdruk. Een leuke slogan als: ‘Shoppen doe je buiten!’ Is dat niet wat? Daar hebben de webshops vast niet van terug.

Geurt Franzen schrijft tweemaal per week (woensdag en zaterdag) de column Dwarskijker voor de editie Maasland van De Gelderlander