Bij

Vanuit een luchtballon ziet het er misschien wel heel mooi uit. Al die oranje velden. Met Koningsdag in aantocht zou je bijna denken dat de boeren het erom doen. Dat ze met hun oranje velden een vriendelijk gebaar aan Willem-Alexander willen maken, een oranje buiging voor de vorst. Zoals de Hema doet met die tompoucen.
Maar het is dus rotzooi. Roundup. Een gif dat Europa maar niet verboden krijgt, omdat met name Nederland tegenwerkt. De boeren spuiten het op hun land om ‘kweek’ te bestrijden. Zodat ze eerder een nieuw gewas kunnen telen. Het kan ook zonder gif, geven ze ruiterlijk toe. Maar dan moeten ze het land vaker omploegen. En dat kost tijd. En machines. En menskracht. Oftewel geld. Duurdere piepers dus.
Ondertussen plaatsen ze in Sint Anthonis weer bijententjes in de bermen. Wetenschappers van Wageningen Environmental Research zijn benieuwd hoe de bijtjes het doen in de gemeente. De tentjes lokken bijen die door de onderzoekers worden geteld en gesorteerd. Die tentjes hebben er al eerder gestaan. De resultaten van toen waren verheugend: de gehoornde metselbij, de houtbij en de bloedbij vinden Sint Tunnis ‘the place to be(e)’. Zelfs de zeldzame kattenkruidbij blijkt in zo’n tentje te zijn opgedoken. Geweldig.
Terug naar Roundup. Daar zit het uiterste werkzame goedje glyfosaat in. Maar het maakt niet alleen het gras kapot waar de boeren zo’n hekel aan hebben. Onderzoekers uit Texas hebben aangetoond dat ook bijen door dat glyfosaat massaal het loodje leggen.
Ik heb aan de tuinschutting een insectenhotel hangen. Daar vliegt dezer dagen van alles omheen. Zou de kattenkruidbij erbij zitten? Ik hoop vurig dat ie zich niet door al dat oranje laat misleiden.

Geurt Franzen schrijft tweemaal per week (woensdag en zaterdag) de column Dwarskijker voor de editie Maasland van De Gelderlander