Meldpunt

Het CDA in Boxmeer kiest voor een wat omfloerste manier om te zeggen dat asielzoekers in Overloon fietsendieven zijn. De partij wil een meldpunt. Let wel: niet bedoeld om te melden dat je fiets gestolen is, maar om te melden dat je je karretje teruggevonden hebt bij het AZC in Overloon.
Waarom de partij dat nodig acht? ‘Om inzichtelijk te maken hoe groot het probleem is.’ Dat probleem is de hete brij waar omheen gedraaid wordt: asielzoekers stelen fietsen.
Volgens mij weet het CDA allang dat die gekleurde jongens en meisjes weleens een karretje meenemen. Natuurlijk, je blijft van andermans spullen af en diefstal is echt geen cultuurdingetje: ook in Afrika en het Midden-Oosten kennen ze privébezit. Het probleem is niet dát er fietsen gestolen wordt, maar waaróm.
Weet niet of u weet waar de voormalige gevangenis ligt waarin wij de vluchtelingen opbergen, maar dat is dus in het buitengebied. Fiets van Stevensbeek door de bossen naar Overloon, dan komt u ze vanzelf tegen. Komt u ook langs die warme welkomstkreet op die schuur: AZC’er is NSB’er. De asielzoekers sjokken met tassen van de Lidl over het fietspad of hangen bij de halte van de bus die één keer per uur komt. Berg asielzoekers op in het buitengebied, ver weg van voorzieningen, waar verveling je enige kameraad is. Ga je er vervolgens over verbazen dat ze dagelijks naar Overloon komen en na het bezoek aan de super geen zin hebben om die 36 minuten terug te lopen.
Als we daar nou eens fietsen zouden stallen? Er zijn nog nooit zoveel e-bikes verkocht als in 2018. Tweedehands fietsen in overvloed. Elke AZC’er een eigen karretje en een fietswerkplaats op het AZC waar de nieuwkomers hun tijd nuttig kunnen doden.

Geurt Franzen schrijft tweemaal per week (woensdag en zaterdag) de column Dwarskijker voor de editie Maasland van De Gelderlander