Hiep hiep

Om toeristen naar het Land van Cuijk te trekken, zweeft er niet alleen een luchtballon met promotie-tekst door de besneeuwde dalen van Tirol. Toeristen worden nu ook warm gemaakt voor een weekendje heggen vlechten in de Maasheggen. Een nieuw arrangement van toeristische ondernemers uit de regio, met de focus op het bijzondere Unesco-Maasheggenlandschap.
‘Wat zie jij eruit, met al die krassen en schrammen. Ben je tijdens je vakantie in een ravijn gevallen?’
‘Nee joh. Lekker gemaasheggenvlecht. Moet je ook eens doen. Back to nature.’
Vergis je niet, beste toerist. Die takken zijn geen gladde wilgenteentjes, hè. Die struiken heten niet voor niets meidoorn en sleedoorn, die stekels kunnen je aardig lek prikken. En het is wel in weer en wind in het natte voorjaar, want in het echte toeristenseizoen wordt er niet gesnoeid.
Er zal vast een markt voor zijn. Actieve, korte vakanties zijn ín, ter afwisseling van de all inclusive’s van Cor en Don. Al verwacht ik niet dat nu direct duizenden yuppen uit de randstad, voor wie de stress van de ratrace even te veel geworden is, het boemeltreintje naar het Land van Cuijk zullen nemen. Kan ook niet want dat treintje zit dagelijks barstensvol.
Als die toeristen hun klusje een beetje fatsoenlijk klaren, is het mooi meegenomen. Elke strekkende meter heg die gratis onderhouden wordt is er één. Het is nu al onbetaalbaar. Dus het mes, de hiep in dit geval, snijdt aan twee kanten.
Zie ik ineens nog meer van die arrangementen voor me. Weekendje spoorbielzen leggen voor het dubbelspoor. Dagje rioolbuizen leggen tussen Romeinse potscherven in de Cuijkse Grotestraat. Weekend klinken met klinkers in de provinciale weg in Grave. Hiep hiep!

Geurt Franzen schrijft tweemaal per week (woensdag en zaterdag) de column Dwarskijker voor de editie Maasland van De Gelderlander

Foto: Geurt Franzen