Eten

Als het aan de provincie Brabant ligt, krijgen u en ik wat te zeggen over voedsel. Over hoe dat de komende decennia moet worden geproduceerd. De Brabantse bestuurder Anne-Marie Spierings nodigt duizend Brabanders uit voor een… ja wat is het eigenlijk? Een conferentie? Vergadering? Barbecue? Een bijeenkomst in ieder geval, die op 19 februari in Den Bosch wordt gehouden en die de naam Voedsel1000 meegekregen heeft. Beetje armoedige naam, maar da’s prima. Zoals je voedsel niet moet verspillen, moet je je goeie geld ook niet onnodig in de portemonnee van een dure reclamejongen storten.
Mevrouw Spierings hoopt dat u en ik erbij kunnen zijn. Ze wil samen met boeren, burgers en bedrijven voor een ‘voedseldoorbraak’ zorgen. Beetje vaag nog. Als het maar niet te veel over mest gaat, hoopt mevrouw Spierings. Zal wel geen toeval zijn dat als je naar vis heet, je bij het verdelen van provincietaken voedselproductie op je bord krijgt.
Helaas, helaas: ik ben 19 februari verhinderd. Want dinsdag stukjesdag. Loop ik de hele dag als een Grieks orthodoxe monnik te brevieren in mijn tuintje, op zoek naar een onderwerp voor Dwarskijkertje van volgende dag. Het pad is helemaal uitgesleten.
Ik vertrouw erop dat u wél kunt en mij wilt vertegenwoordigen. Als trouwe lezer weet u als geen ander hoe ik de voedselproductie graag zie. Combi van ouderwets en modern. Dus koeien in de wei, varkens in de modder en kippen in een ren. Maar ook groente telen op waterbedjes, verticale groentetuinen, vegetarisch koken als verplicht leervak op school, net als bier brouwen.
Niet zo ingewikkeld allemaal. Misschien is een halve dag wel genoeg. Kan Anne-Marie om half één de bitterballen al serveren.

Geurt Franzen schrijft tweemaal per week (woensdag en zaterdag) de column Dwarskijker voor de editie Maasland van De Gelderlander