Foto

Justitie moppert dat Brabanders niet genoeg klikken. Waardoor de criminaliteit in de provincie welig tiert. Toch is van de week in Boxmeer een inbreker opgepakt dankzij een oplettende burger die wél durfde te klikken. Sterker nog, toen hij de inbreker door een raam zag klimmen, maakte hij foto’s. Zodat de politie het onfortuinlijke lid van het dievengilde snel kon oppakken. De schlemiel zal, na het uitzitten van zijn straf, het lidmaatschap van het grauwe gilde vast wel opgezegd worden. Wie zich tijdens een kraak laat fotograferen, handelt niet volgens het clubreglement. Alleen selfies met zwarte balkjes zijn toegestaan.
Deze boef is gepakt, maar zijn collega’s gingen de volgende dag gewoon door. Als de dagen kort worden, worden die van de inbrekers lang.
De eerste keer dat het gilde bij mij ongenodigd aan de deur stond, was ook tijdens de donkere maanden. Rond vijf uur ’s middags. Slot van de poort gekraakt, vervolgens die van de achterdeur en binnen stond de boef. Weg portemonnees. Belt twee weken later een rechercheur op.
‘Meneer, nog even over die inbraak. Wij hebben nu een daderprofiel en we willen even checken of deze gast ook bij u is geweest. Mist u foto’s?’
‘Foto’s?’
‘Ja. Lege plekken in uw foto-albums?’
Ik wist zeker van niet. De laatste vakantie die ik netjes had ingeplakt dateerde van 1980. Tot ergernis van het gezin.
‘Wat zijn dat dan voor foto’s?’
‘Van eh… meisjes in badpak.’
‘O. Die mis ik niet. Maar heeft die inbreker dan geen internet?’, vroeg ik, enigszins naïef.
Ik hoorde de agent zuchten. ‘Het is de kick meneer, de kick.’
‘O.’
Ik dacht aan de schade aan mijn sloten die ik maar deels vergoed kreeg. ‘Die kick kan ie krijgen. Tegen zijn ballen.’

Geurt Franzen schrijft tweemaal per week (woensdag en zaterdag) de column Dwarskijker voor de editie Maasland van De Gelderlander