Klaar-over

Wat was er eigenlijk het eerst, de weg of de basisschool? Eh… de weg. De Langenboomseweg ligt er al járen. En hij voldoet. Geen betere weg denkbaar voor verkeer dat het centrum van Mill aan de westkant wil verlaten. En heel geschikt voor forenzen uit Mill West, met 1.600 inwoners de op één na grootste wijk van Mill, als ze in de ochtend in hun auto stappen.
Dat je in de buurt van zo’n wijk twee nieuwe basisscholen bouwt, is heel logisch. Dus dat is een paar jaar geleden gebeurd. Gloednieuw schoolgebouw met gras op het dak. En dat je dat doet aan de óverkant van die drukke weg, is ook logisch, toch?
Dat die ukkies een paar keer per dag die drukke weg moeten oversteken hebben de plannenmakers maar voor lief genomen. Een tunnel of brug was natuurlijk te duur en spoorbomen op zo’n weg is ook zo wat. Dus werd het probleem op zijn oud-Hollands opgelost: vrijwilligers! Ouders die in een opvallend hesje en een stopbordje in de hand het verkeer tegenhouden. Zodat de bloem der de natie heelhuids de overkant haalt.
Nu zijn de vrijwillige verkeersbrigadiers op. Een schreeuwend tekort dreigt als volgend jaar de helft van de ouders het voor gezien houdt. De klaar-overs die straks alles alleen moeten doen zijn al actie aan het voeren. Staken dus.
Het helpt vast. Al die ouders met hun drukke banen en hoge hypotheken gaan echt niet allemáál een paar keer per dag hun eigen kinderen naar de overkant brengen. Maar één keer in de week misschien wel. Wedden dat er heel snel weer genoeg klaarovers zijn? Mama’s denk ik.
Dan keert de rust terug in het dorp. En kunnen de plannenmakers, die toch een beetje geschrokken waren, ook weer verder. Er komen vast nog meer slimme ideeën aan.

Foto: Ed van Alem
Geurt Franzen schrijft tweemaal per week (woensdag en zaterdag) de column Dwarskijker voor de editie Maasland van De Gelderlander