Dak

De Cuijkse bieb onder één dak met de schouwburg, heb ik dat niet eerder gehoord? O ja.
Het idee werd maandag in de raadszaal gelanceerd om de kosten van het theater terug te dringen. In dezelfde zaal waar nog niet zo heel lang geleden dat vooruitstrevende idee om cultuur en onderwijs in één modern gebouw samen te brengen werd afgewezen. Even opfrissen: Homburg Campus.
Was helemaal geen slecht idee. Een aansprekend gebouw aan het spoor dat onderdak zou bieden aan zoveel mogelijk culturele instellingen en onderwijs. Waar jonge mensen in een vroeg stadium, op ongedwongen wijze, met bieb en theater en muziekschool, met cultuur dus, in aanraking zouden komen. Met een beperkte aanslag op de portemonnee van de Cuijkse belastingbetaler, door samenwerking en de kosten te delen. Waar ook, dat schiet me te binnen nu ik dat rapport van Di-Visie lees, de Romeinse historie van Cuijk op flitsende wijze had kunnen worden verteld.
Het mocht niet zo zijn. Los zand in plaats van stevige klei. Een school die liever ambitieus met het gezicht naar het water ging staan, niet ín maar aan de rand van het dorp. Een andere die koos voor een dure renovatie, wat uiteindelijk ook de keuze voor de schouwburg werd. Zodat de bieb ook maar ging investeren in het eigen gebouw.
Bieb in de schouwburg, gezellig. Maar waar? In de foyer? In de kleedkamers? Komt Youp te laat het podium op omdat ie de hard geworden snotjes aan het wegkrabben was in zijn bundel verzamelde cursiefjes die hij naast de schminktafel aantrof. Ze gaan het serieus onderzoeken. Ik hoop dat wethouder Hendriks ook de optie meeneemt om de raad voortaan in de schouwburg te laten vergaderen. Ook het amusement onder één dak.

Foto: Ed van Alem

Geurt Franzen schrijft tweemaal per week (woensdag en zaterdag) de column Dwarskijker voor de editie Maasland van De Gelderlander